Torzsa Péter (Semmelweis Egyetem, ÁOK, Családorvosi Tanszék) és Gombás Katalin (oxyológus, tudőgyógyász, háziorvos) előadása

Az alvási apnoe egy súlyos alvászavar, mely során a légzés alvás közben időről-időre abbamarad, majd újra elindul. Az “apnoe” egy görög szó, ami azt jelenti “légvétel nélküli”. A betegség a férfiak 24 százalékát érinti, nők közel 9 százalékát. A középkorú férfiak a legveszélyeztetettebbek. Az alvási apnoe nem egyszerűen rossz alvást jelent, hanem sok betegség oka is, a legsúlyosabb következménye, hogy fokozza a szív-érrendszeri és agyi katasztrófák, a hajnali infarktus valószínűségét.

Számos krónikus betegséggel hozzuk ma már egyértelműen összefüggésbe és ördögi körként rontják egymást. Ilyen pl. az elhízás, nem beállítható magas vérnyomás, szívelégtelenség, cukorbetegség, szívritmuszavarok, stroke, depresszió, alvászavar vagy pajzsmirigy alulműködés esetén is. Az OSAS további gyakori kockázati tényezői közé tartozik a kórosan nagy haskörfogat, különösen férfiaknál a vastag nyak, a torokmandulák megnagyobbodása, a légutat szűkítő struma, az orrsövényferdülés, a refluxbetegség. Fokozott rizikót jelent a magas életkor, a férfi nem, a rendszeres alkoholfogyasztás és a nyugtatók alkalmazása is.

A kezeletlen alvási apnoés betegek hatszor valószínűbben okoznak közlekedési balesetet, mint a többi gépkocsivezető. Az álmosság veszélyessége megegyezik az alkoholéval, a reflexek reakcióideje, a figyelem, koncentrációképesség ugyanúgy csökken. Éppen ezért 2015 óta azokat a gépjárművezetőket, akiknél felmerül az alvási apnoé gyanúja, alvászavar szűrővizsgálatra kell beutalni, e nélkül nem hosszabbíthatja meg a jogosítványt a háziorvos.
Jó hír, hogy az alvási apnoe jól kezelhető, kézben tartható betegség.
A gyógymód legtöbbször tüneti, egy alvásterápiás légzésszabályozó készüléket szoktak alkalmazni, de bizonyos esetekben műtéttel vagy egyéb módszerekkel végleges gyógyulást is el lehet érni.

Akkor érdemes gyanakodni, ha valaki nagyon hangosan, megszakításokkal horkol, sokszor felébred éjszaka, nyugtalanul alszik és másnap fáradt. Azok a hipertóniás betegek, akiknek éjjel inkább föl mint le megy a vérnyomásuk, szintén veszélyeztetettek.

Ma már ott tart a technika, hogy hordozható, alvási apnoét szűrő készülék nem csak az alváslaborokban, hanem háziorvosi praxisban is előfordulhat. A praxisközösség is vett egyet, Gombás Katalin oxiológus, tüdőgyógyász, szentendrei háziorvos kezeli, a praxisközösség páciensei gyanú esetén forduljanak a saját háziorvosukhoz, akitől időpontot kaphatnak Gombás doktornőhöz.

Az előadásra mindenkit szeretettel várunk!

Share This