Sikeres, felemelő és emlékezetes megnyitóval indult el a Szentendrei praxisközösség. 16 óra után néhány perccel ugyanis elsötétült az amúgy modern, korszerű és minden Hi-Tech technikával felszerelt tanácsterem. Mivel még világos volt, és 10 percen belül megoldódott az áramszünet, szerencsére ez csak egy apró epizód marad a komoly és ünnepélyes megnyitó történetében.
Mindenki – Verseghi-Nagy Miklós, Szentendre polgármestere, Gerőcs Katalin a program vezetője, dr. Hasitz Ágnes, a program szakmai vezetője, dr. Fábián Károly, az Egészségügyi Fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár, dr.Végvári Tamás, a Nemzeti Népegészségügyi Központ alapellátásért felelős szakmai vezetője, dr. Dózsa Csaba, a Miskolci Egyetem Egészségügyi karának docense és Szabóné Gombkötő Éva népegészségügyi koordinátor – elsősorban azt hangsúlyozta, hogy a program legfőbb célja a lakosság egészségi állapotának mérhető javítása és az egészségben megélt évek számának növelése . A legutólsó OECD jelentés szerint Magyarországon a várható élettartam a férfiaknál öt évvel rövidebb ,mint az EU-s átlag , azaz 73 éves koráig élhet a legtöbb magyar férfi. A nőknél az EU tagországaiban élő nők átlagosan 84 évesen halnak meg, a magyar nők többsége viszont nem éli meg a 80 éves életkort.
Ez a szomorú statisztika javítható lehetne, ha sikerülne az embereket az életmódváltásra , a helyes egészségi attitűdökre rávezetni. A rák és a szív- érrendszeri betegségek ugyanis legtöbbször nem váratlanul csapnak le, a szokásos civilizációs ártalmak – elhízás, mozgásszegény életmód, stressz, szenvedélybetegségek – előre jelzik és meg is ágyaznak a halálos kóroknak.
Pont ezek ellen veszi fel a harcot a praxisközösség a prevenciós klubfoglalkozások és a személyre szabott életmód-tanácsadások bevezetésével. A praxisok által nyújtott preventív szolgáltatások kibővítésével bővül a lakosság által igénybe vehető személyre szabott szolgáltatások köre is, amely elősegíti az egészség megőrzését, csökkentve a krónikus népegészségügyi megbetegedések kialakulásának kockázatait.
Nagy várakozással várja a majdani eredményeket az egészségügyi kormányzat is. Elsősorban arra kíváncsiak, hogyan járulnak hozzá praxisközösségek a lakosság egészségi állapotának és  egészségtudatosságának növeléséhez, az ellátó rendszer terheinek csökkentéséhez. A megvalósítás elkezdését a támogatás lehetővé teszi, a szakemberek készen állnak, a lakosság igényli, a lehetőség adott, és mindenki bizakodó.
Az előadások utáni állófogadáson jó hangulatú beszélgetés folyt a közönség és a szakmai képviselők között.
Az est második – várva várt – programja, a tudományos ismeretterjesztés nagymestere, prof. dr. Falus András immunológus, akadémikus előadása volt. Lenyűgöző előadást hallhattunk, számos érdekes ábrával, magyarázattal. Kiderült, hogy sajnos, nem kapunk felmentést, leginkább magunk tehetünk az egészségi állapotunkról. Igaz ugyan, hogy különböző betegségekre hajlamosító génekkel születik mindenki, de hogy ezek felébrednek-e, nagyon is gyakran az életmódon múlik. Ez a fogalmazás természetesen pongyola és egyszerű Falus professzor szavaihoz képest, aki fantasztikus tudású bölcs ember. Az előadása méltó befejezése volt a rendezvénynek és bíztató nyitánya a praxisközösség munkájának.

Share This