prof. Duda Ernő biológus, immunológus, genetikus, az SZTE ÁOK Orvosi Biológiai Intézetének nemzetközi színtéren is ismert és elismert egyetemi tanára tart előadást.

Időpont: 2019. március 20., szerda, 18:00–20:00
Helyszín: Regionális Környezetvédelmi Központban Szentendre Ady E. út 9.

“Amilyen mértékben átformálta ismereteinket az ember genetikájáról a Human Genome Project, olyan paradigmaváltást okoz az orvosi mikrobiológia terén az emberi mikrobiom vizsgálata.
A DNS-technológia és a bioinformatika fejlődése következtében nagyságrenddel nőtt az ismert baktérium (archea, egysejtű gomba) fajok száma. Tenyészthetetlen, soha nem látott mikroorganizmusok génjeit tudjuk vizsgálni, azok esetleges hatásait megjósolni. Világossá vált, hogy a huszon-ezer emberi gén mellett a több millió (!) mikrobiális gén által kódolt enzimek katalizálják az emberi szervezetben folyó anyagcsere-folyamatok túlnyomó többségét.

Egyre többet tudunk meg arról, hogy a köztünk és a mikróbák közötti viszony, a mikrobiomot alkotó lények egymás közötti viszonya, a mikrobiális anyagcseretermékek, jelmolekulák milyen módon befolyásolják életünket, immunológiai válaszainkat, hangulatunkat, stresszre adott válaszainkat, epigenetikánkat, öregedésünket, egészségünket.
Az előadás ezekből az új ismeretekből igyekszik minél többet meríteni, laikusoknak és szakértőknek egyaránt.”
prof.dr. Duda Ernő

Share This